În  timpul iernii, din cauza răcorii, frigului şi vântului, adesea uscat, focul digestiv al omului tinde să  devină de regulă ceva mai puternic decât în restul anului. Acesta este  un aşa-zis răspuns natural, compensator, al organismului uman. Astfel  că, pentru cei mai mulţi oameni, mai ales pentru cei cu o constituţie  slabă, perioada de iarnă poate reprezenta, dacă este folosită corect, un  foarte bun prilej pentru a se împlini din punct de vedere corporal  (fizic), aceasta bineînţeles dacă vor respecta indicaţiile următoare.  Tocmai datorită faptului că în perioada de iarnă, la majoritatea  fiinţelor umane puterea digestivă înregistrează o creştere simţitoare,  în Ayurveda se recomandă ca oamenii să consume în mod preponderent  alimente consistente şi hrănitoare, alimente despre care în Ayurveda se  ştie că sunt caracterizate în general de predominanţa gusturilor dulce,  sărat şi acru. Astfel că, fiecare dintre noi avem posibilitatea ca, în  ciuda frigului sau a gerului de afară, să ne menţinem bine dispuşi,  fericiţi, sănătoşi şi plini de vigoare, preparându-ne şi apoi mâncând cu  bucurie, împreună cu cei dragi, o hrană consistentă. 
De  asemenea, este indicat ca în timpul iernii să consumăm în mod regulat  mâncăruri (inclusiv supe) calde de legume (preparate în principal cu  cartofi, morcovi şi mai ales cu ţelină) la care să nu uităm să adăugăm  condimente şi arome naturale (cimbru, busuioc, piper, frunze de dafin,  pulbere de rădăcină de ghimbir, frunze de ţelină, seminţe de coriandru  etc.). 
Tradiţia  ayurvedică recomandă ca în perioada de iarnă să alegem mai ales acele  reţete în care mâncărurile conţin sau sunt preparate cu ulei (de  preferinţă ulei natural nerafinat, presat la rece) sau cu unt proaspăt.  În perioada de iarnă consumul de ulei şi unt natural ar trebui să fie  ceva mai mare decât în celelalte perioade ale anului, aceasta deoarece  se ştie că mâncărurile preparate cu ulei ne pot fi de un real folos  pentru a rezista frigului şi vremii geroase şi uscate de afară. Chiar  dacă la prima vedere afirmaţia de mai sus poate să pară surprinzătoare  pentru unii, totuşi trebuie să o reţinem şi de asemenea să urmărim să o  verficăm în mod direct, pentru a ne convinge de adevărul pe care îl  conţine. 
Să  nu uităm că fiecare toamnă ne dăruieşte, aproape de fiecare dată, câte o  recoltă bogată de cereale. În tradiţia ayurvedică se recomandă  utilizarea frecventă în perioada de iarnă a cerealelor integrale (în  special grâu, măcinat sub formă de făină integrală sau, aşa cum mai este  numită, făină neagră) în locul făinii albe, cu care ne-am obişnuit în  prezent. În Ayurveda, grâul integral face parte din numeroase reţete şi  el poate înlocui cu succes făina albă în reţetele pe care noi deja le  cunoaştem şi le folosim în mod curent în prezent. 
    De  asemenea, pentru ca gustul dulce să fie cât mai bine reprezentat în  alimentaţia din timpul iernii, tradiţia ayurvedică recomandă utilizarea,  în locul zahărului, a mierii naturale. Mierea naturală este profund  binefăcătoare sănătăţii noastre, astfel că, dacă o vom folosi zilnic în  decursul iernii, vom putea constata mai târziu că în tot acest răstimp  am fost ca prin miracol feriţi de posibilele răceli cu care ne-am fi  confruntat în mod obişnuit, deoarece este cunoscut că mierea, chiar dacă  este dulce, are un efect încălzitor asupra corpului şi ne poate feri de  răceli. 
În  afara indicaţiilor referitoare la alimentaţie, Ayurveda oferă şi alte  câteva recomandări utile. Hainele călduroase, încăperile bine încălzite,  spaţiile curate şi luminoase, interioarele plăcute şi ordonate, toate  aceste condiţii prielnice sunt menite să ne ajute să fim mai mereu "în  formă" în timpul perioadei de iarnă. 
Se  ştie de asemenea că în timpul iernii fiecare om simte în mod natural  nevoia de a rămâne cât mai mult timp în spaţii călduroase, care să fie  ferite de influenţa frigului de afară. Chiar şi în situaţia în care  necesitatea face să rămânem mai mult timp afară, este bine să ne  pregătim în mod adecvat pentru aceasta. Astfel că, pentru a rezista cât  mai bine frigului, este indicat să realizăm periodic masajul ayurvedic  tradiţional cu uleiuri. Acest procedeu simplu constă în masarea  integrală sau parţială a corpului cu ulei natural de masaj (cu ulei  natural de măsline, spre exemplu). Cel mai indicat, mai ales pentru cei  care sunt obligaţi să rămână mai mult timp în frig, este masajul cu ulei  al tălpilor picioarelor, eventual după o prealabilă baie caldă. 
Este  indicat ca în decursul iernii să urmărim să realizăm periodic băi calde  (fierbinţi). Ele sunt indicate mai ales în cazurile în care am fost  obligaţi să rămânem mai mult timp în frig, sau atunci când simţim că se  apropie o răceală. Este însă necesar să ştim că în cazul unei băi  fierbinţi, de îndată ce simţim că începe să apară o senzaţie de  moleşeală sau dacă noi constatăm că nu putem tolera prea mult timp apa  fierbinte, trebuie să ieşim imediat din apă, să ne uscăm bine cu un  prosop şi apoi să ne odihnim pentru câtva timp într-o cameră bine  încălzită. Baia fierbinte nu trebuie să depăşească în general 10-15  minute, după aceea fiind obligatoriu să ne odihnim într-o încăpere  caldă, ferită de curenţi de aer.
    De  asemenea, prin natura sa puţin expansivă, iarna este o perioadă  indicată pentru studiu şi interiorizare. Adeseori, în primele luni ale  anului calendaristic (ianuarie, februarie) mulţi oameni simt nevoia de a  privi retrospectiv evenimentele parcurse în decursul anului care a  trecut, astfel că fiecare are acum prilejul să extragă învăţămintele şi  să desprindă concluziile pozitive pentru viitor.
Nu  trebuie să neglijăm că o mare importanţă are şi starea noastră psihică  şi mentală, care şi ea trebuie să fie "caldă". Astfel că în tot acest  interval de iarnă este cu precădere indicat să fim prietenoşi,  primitori, darnici şi mai ales iubitori, afectuoşi şi tandri, să căutăm  să fim cât mai apropiaţi de cei dragi, cărora să le împărtăşim cu  sinceritate sentimentele noastre.
Chiar  dacă sunt simple în aparenţă, toate aceste recomandări ayurvedice pot  fi de un mare folos celor care le vor aplica, adaptându-le în mod  inteligent situaţiilor efective cu care ei se confruntă. Nu trebuie să  plecăm de la premiza că aceste recomandări sunt dificil de îndeplinit  sau că ele necesită schimbări radicale ale obişnuinţelor noastre.  Întotdeauna ele pot fi adaptate feluritelor situaţii de viaţă. 
Întregul  sistem ayurvedic a fost structurat în aşa manieră încât să poată fi  aplicat cu uşurinţă în orice situaţie, în orice loc şi indiferent de  timp sau de mijloacele materiale aflate la dispoziţie, operând în acest  sens doar câteva mici corecţii. Recomandările ayurvedice rămân în  principiu aceleaşi, deoarece ele au fost în aşa fel formulate încât să  cuprindă întotdeauna esenţialul. Acesta este de fapt şi secretul care  face ca şi astăzi Ayurveda să fie o ştiinţă vie, aplicabilă în fiecare  parte a lumii. (Andrei Gămulea)
 
